Današnje obilježavanje dana Vojske RS i obraćanje Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, je direktni napad na mir i stabilnost i predstavlja sigurnosnu prijetnju za BiH i region.

Povodom toga, Predsjednik Nezavisnog bloka, Senad Šepić, je izjavio: „Za one koji ne razumiju zašto je važno da se ne dozvoli ulazak u vlast Dodikovog SNSD-a u Vijeće ministara BiH dok se ne preda godišnji nacionalni plan za NATO i dok predstavnici iz entiteta RS ne prihvate poštovanje Zakona o odbrani BiH i zašto je Bosni i Hercegovini neophodno sposobnije probosansko vodstvo i politika koja će znati i moći okupiti značajne prijatelje u svijetu koji će zaustaviti ovakve političare i napade na mir i stabilnost u zemlji i regionu, ovo je jasan znak i odgovor.“

„Zato bi pristajanje SDA ili bilo koje probosanske stranke na podršku izbora novog predsjedavajućeg VM iz Dodikovog SNSD bila velika nacionalna izdaja ove zemlje i siguran sam da postoje snage koje to razumiju i koje će takve pokušaje moći spriječiti. Nikakve argumentacije niti sitne međustranačke trgovine ne smiju i neće proći u ovom slučaju. – izjavio je Šepić.

Nezavisni blok će zatražiti u Parlamentu BiH da se izvrši revizija i analiza poštovanja aneksa o ravnoteži vojnih snaga u zemljama regiona -BiH- Srbija- Hrvatska, koja je i Dejtonska obaveza. Niko nema pravo bez saglasnosti drugih povećavati vojne snage u regiji i siguran sam da će nas naši partneri iz SAD i EU podržati u ovim zahtjevima.

Ova priča o ratu i dizanje tenzija u BiH i regionu mora se prekinuti i mora imati jasan i institucionalan odgovor sa patriotske strane u BiH i naših prijatelja širom svijeta.

Press služba