Danas je u Tuzli u Bosanskom kulturnom centru organizirana prezentacija aktivnosti razvoja i prioriteta djelovanja Nezavisnog bloka Grada Tuzla. U punoj sali, članovima i aktivistima NB iz Tuzle su se obratili prof. dr. Amra Bratovčić, koordinatorica NB Grad Tuzla i mr. Admir Čavalić, koordinator NB Tuzlanske regije.

Svjedoci smo događanja u Tuzli u zadnje vrijeme, nažalost malo je lijepih i zato nam je potrebna nova politika, drugačiji pristup i prioriteti u rješavanju problema. Treba nam zemlja koja će se prepoznavati sa jakim univerzitetima i najboljim školama, po efiksnom zdravstvenom i socijalnom sistemu, po rezultatima u sportu, umjetnosti, kulturi…

Želimo pravnu državu jednakih šansi za sve, ekonomski razvoj, sigurnost za nas i našu djecu, slobodu izražavanja i pogled u budućnost, umjesto stalnih sukoba i vraćanja unazad i sve sam to pronašla i gradim kroz novi politički projekat Nezavisni blok.

– izjavila je prof. dr. Amra Bratovčić, koordinatorica NB Grada Tuzla.

Mr. Admir Čavalić, koordinator NB za Tuzlansku regiju je rekao:

Želimo učiniti ovaj region najatraktivnijim za investiranje, što podrazumijeva smanjivanje ili uklanjanje lokalnih (para)fiskalnih nameta i deregulaciju poslovanja.

Nezavisni blok će raditi na tome da se unaprijedi putna infrastruktura na području ove regije, te adekvatno povežu sve pripadajuće opštine, po principu ravnomjernog razvoja i ulaganja na prostor cijele BiH.

Nakon toga treba da slijedi povezivanje Tuzle i Sarajeva, gradova koji treba da čine kičmu razvoja Federacije BiH. Zaista je bezobrazan odnos postojećih i prethodnih politika prema ovoj regiji, a kada je riječ o putnoj infrastrukturi, pogotovo.
Konkretno, Tuzlanska regija se uvijek zaobilazila.

Pored navedenog, poseban fokus nam je na modernizaciji obrazovanja i razvoju zdravstva kao prepoznatljivog sektora ove regije. Cilj je da se napravi najbolji obrazovni program u zemlji koji će odgovarati potrebama domaćeg, a ne inostranog tržišta rada. Još jedan bitan prioritet djelovanja odnosi se na zagađenost zraka i uopšteno okoliša u Tuzlanskoj regiji. Potrebno je pomiriti sve zainteresovane strane i razumjeti da nam je potreban holistički pristup za rješavanje ovog problema, bez inata pojedinih nivoa vlasti – lokalne, kantonalne i federalne.

Nezavisni blok u Gradu Tuzla se razvija veoma brzo i čine ga najvećim dijelom mladi ljudi, koji dosada nisu imali šansu i na prezentaciji su pozvani svi građani koji žele promjene i evropsku budućnost BiH da se pridruže.

Press služba