Druga hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH počela je danas u Sarajevu, ali je nedugo zatim prekinuta. Iako je postojao kvorum za održavanje sjednice, bez prisustva poslanika SNSD-a, DNS-a i SP-a te odsustvo poslanika SDS-a Mirka Šarovića, nije bilo kvoruma za odlučivanje.

Samim tim, nije usvojen dnevni red na kojem su se trebale naći dvije tačke: aktuelna situacija u pravosudnim institucijama BiH s akcentom na obaveze iz preporuka Evropske komisije i informacija Savjeta ministara o kontroli i upravljanju prilivom masovnog broja migranata i izbjeglica u BiH s osvrtom na aktuelnu bezbjednosnu i humanitarnu situaciju na području Unsko-sanskog kantona.

Sazivanje hitne sjednice tražilo je 14 poslanika iz SDP-a, SBB-a, Naše stranke, SDS-a, PDP-a, A-SDA, PDA i Nezavisnog bloka.

„Sramno i poražavajuće je trenutno stanje, u kojem su naši građani taoci skupog političkog cirkusa i neodgovornosti ljudi koje su birali da im omoguće život dostojan ljudskom biću, a ne da ih svojim nemarom tjeraju iz Domovine“ – izjavila je Aida Baručija, zastupnica NB-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

„Zaista ne čudi činjenica da je gubitak povjerenja u državne institucije jedan od glavnih motiva svakodnevnog masovnog egzodusa naših sugrađanki i sugrađana, kada imamo ovakav odnos prema nekim od krucijalnih pitanja u Bosni i Hercegovini. Ovo je slika i prilika političara koji su postali svrha sebi samima i sve izvan ličnih interesa i jeftinog politikanstva, koje upakuju u tobožnju “zaštitu” etno-religijskih identiteta, ih ne zanima.“

„Opet apelujem na sve kolegice i kolege da konačno krenu sa djelovanjem u interesu javnog dobra, interesu građana koji su ih birali, ili ćemo u veoma kratkom periodu postati država duhova“ – dodala je Aida.