Kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu sa novim proevropskim vlastima je izgledan. EU mijenja svoju vanjsku politiku zbog ruske agresije, a mi u Bosni i Hercegovini moramo unutra mijenjati politiku, kazao je za Raport Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka.

Između ostalog, Šepić je za naš portal komentirao pregovore bh. političkih lidera sa dužnosnicima Evropske unije u Briselu, te se osvrnuo i na trenutnu političku situaciji u našoj zemlji te predstojeće izbore u oktobru.

Bili smo prepušteni sami sebi

Podsjetimo, Sporazum o načelima za osiguravanje funkcionalne Bosne i Hercegovine koja napreduje na evropskom putu, postignut je 12. juna u Briselu na sastanku predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela i predsjednika političkih stranaka zastupljenih u Parlamentu BiH.

Sastanku su prisustvovali i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, Željko Komšić i Milorad Dodik.

“Dobro je što je ovaj sastanak održan. Podržavam svaku inicijativu da se Bosna i Hercegovina pokrene naprijed. EU je vidjela da naš region može biti sigurnosno ugrožen, kao i da može potpasti pod strane utjecaje, te je zato nužan proaktivan pristup. Imam osjećaj da Charles Michel razumije taj problem i to je dobro za nas. Predugo smo bili prepušteni sami sebi. Ovaj sastanak je dobar i zbog činjenice da su domaći političari napravili dogovor o napretku ka EU. Dogovoreno je da se preduzmu konkretni koraci, da se usvoje važni reformski zakoni i to vidim kao šansu za našu zemlju”, kazao je Šepić.

Naveo je kako se prošle nedjelje u Briselu ipak na kraju razumjela šira slika te da su napravljeni određeni kompromisi. Na pitanje hoće li lideri održati obećanje, Šepić je kazao:

“Neki hoće, neki neće. Zato je važno da građani prepoznaju ljude koji žele da provedu sporazumi i da za njih glasaju na izborima u oktobru. To je vrlo važno i bez toga neće biti pomaka. Reforme će biti brže ukoliko na vlast dođu proevropski političari, svjesni trenutka u kojem se nalazimo. Etnonacionalisti će učiniti sve da sporazum ostane mrtvo slovo na papiru, ali ih moramo pobijediti na izborima”, jasan je bio Šepić.

Sastanku se nisu odazvali predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović, SDS-a Mirko Šarović i SBB-a Fahrudin Radončić.

Čović je izostanak objasnio činjenicom da je “sastanak organiziran s previše sudionika i u formatu koji je za njega bio obeshrabrujući”.

Ipak, Šepić smatra da Čović nije prisustvovao sastanku jer evropski dokument koji je ponudio Michel, za njega nije bio prihvatljiv.

“Čović se zapleo u vlastite spinove. Uz to, na svoju stranu je uspio pridobiti službeni Zagreb koji je imao jako negativnu ulogu u nametanju etničkog izbornog zakonodavstva, što bi značilo daljnju podjelu države. Kada je Charles Michel ponudio istinski evropski dokument, on nije bio prihvatljiv za Čovića. Zbog toga nije prisustvovao sastanku. Da mu je možda ponuđen kakav ‘ruski’ papir možda bi se pojavio. On je veliki gubitnik, zato što je EU i demokratski svijet vidio da se radi o jednom retrogradnom, anahronom političaru čije je djelovanje u svojoj biti antievropsko. Pročitan je, konačno”, kazao je Šepić za Raport.

Idemo do pobjede

Zanimljivo je kako se Dodik po povratku iz Brisela hvalio kako je napravio veliki posao te da je na inicijativu njegovog tima konačna verzija sporazuma znatno promijenjena.

“Dodik nije jedini koji je imao drugu priču za medije. Dosta ovih ‘lidera’ ima jednu priču za medije, a drugu kada se razgovara licem u lice. Ali barem je Milorad Dodik na početku rekao da je došao u dobroj namjeri i s ciljem da se dogovor postigne. Tako je i nastupao u Briselu. Bio je korektan. I ne zaboravimo, bez njega dogovor ne bi bio moguć”, istaknuo je Šepić.

Kada su u pitanju oktobarski izbori, Šepić vjeruje kako će oni donijeti velike promjene, te je istaknuo podršku Nezavisnog bloka Mirsadu Hadžikadiću, koji je već najavio kandidaturu za člana Predsjedništva BiH.

“Bit će jako gusto. Vjerujem da će do promjena doći. SDA i ostale etnonacionalne stranke se moraju pobijediti sa pristojnom razlikom kako ne bi mogle kupiti zastupnike ili pridobiti neku od stranaka, evo, recimo, onu koja danas nominalno podržava kandidaturu Denisa Bećirovića. Vidim neku euforiju, koja je tu nepotrebna i lažna je to slika. Borba će biti ozbiljna. Koalicija Država, čiji je član i Nezavisni blok, jedina ima pravu predizbornu koaliciju i imat ćemo zajedničke liste od Predsjedništva, preko države, entiteta, pa do kantona. Mi ćemo biti okrenuti reforma i istinskoj promjeni nakon oktobra.

Hadžikadić ima našu punu podršku. To je jedina opcija. Idemo do kraja i vjerujemo u pobjedu. Mirsad Hadžikadić je jedina promjena u odnosu na druge kandidate. Dosta je bilo kalkulanata i raznih matematika. Mi trebamo prave promjene”, zaključio je Šepić.