Nezavisni blok poziva nadležne institucije i inspekcije u BiH da dostave informaciju o svim privrednim subjektima koji su radili prvi dan Bajrama. Također, tražimo informaciju o istom odnosu prema radnicima za Prvi maj i da li je svim radnicima, koji su eventualno radili taj dan plaćen prekovremeni rad.

Praksa nekih vlasnika tržnih centara u našoj zemlji koji ne poštuju prava radnika i traže od njih rad i za vrijeme praznika, za minimalne plate, a dok u isto vrijeme oni ostvaruju višemilionske dobiti mora prestati. Vlast konačno mora riješiti ovu oblast i zakonski onemogućiti zloupotrebu prava radnika i osigurati im pravo na pristojnu platu i neradne dane za vrijeme praznika.

Masovni odlazak naših ljudi iz zemlje je nažalost njihov odgovor na ovo stanje i to će također natjerati neodgovornu vlast da reaguje i nesavjesne poslodavce da sa više poštovanja tretiraju radnike i umjesto gomilanja prihoda, povećaju radnicima plate i osiguraju dostojanstven život i ostanak u svojoj zemlji.

”Podsjećamo vlade i parlamentarne većine u BiH da smo izradili i ponudili cijeli set rješenja koja podrazumijevaju rasterećenje privrede, smanjenje doprinosa i obavezno povećanje plate, posebno minimalnih plata u BiH. Nažalost, još nema odgovora i spremnosti, ali Nezavisni blok će putem svojih zastupnika na svim nivoima insistirati na preciznoj informaciji o ovim pitanjima, te podržati aktuelne i inicirati nova rješenja koja će biti u funkciji radnika, povećanja njihovih plata i zaštite njihovih prava”, izjavio je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnig bloka.