Iako je osam predsjednika stranaka (SDP BiH, SBB, Naša stranka, NIP, SD, DF, PDA, NB) koje su parlamentarne u PS BiH potpisalo zaključke u vezi aktuelne političke situacije i izmjena Izbornog zakona BiH, samo nekoliko dana kasnije neki od potpisnika dali su malo drugačije izjave od onoga što je potpisano. Elmedin Konaković, predsjednik NIP-a danas je kazao kako bi pristao i na rješenje za Predsjedništvo BiH bez domova naroda.

Na ovakve izjave reagirao je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka koji je jedan od potpisnika zajedničkih zaključaka.  

„Nezavisni blok kao odgovorna stranka ostaje iza svojih riječi i onoga što smo potpisali. Nikakva parcijalne i površne opcije koje idu da zadovolje etno-nacionalni apetit Dragana Čovića ne dolaze u obzir. Oni koji to ne znaju i ne razumiju, neka se samo malo vrate u prošlost i sjete Bakira Izetbegovića i u to vrijeme svih njegovih zastupnika u Parlamentu BiH koji su izglasali Vijeće ministara BiH bez Vlade Federacije, pa i iz toga primjera mogu vidjeti da je to srljanje iz greške u grešku. Jako štetno po državu bi to bilo.

Nećemo pristati ni na kakve političke ucjene niti vjerujemo da je povlačenje pred ucjenama – odgovorna politika. Domovi naroda se moraju i mogu riješiti jedino u paketu sa Predsjedništvom BiH i tako i da Ostali imaju svoja prava, a to uostalom traže i međunarodne i domaće presude. NB će i na ovim pitanjima ostati dosljedan”, kazao je Šepić za Patriju.

Podsjećamo, u zaključcima je navedeno:

4. Odmah po okončanju protivustavne blokade državnih institucija Bosne i Hercegovine, kao prethodno pitanje, tražimo da oba doma Parlamenta Bosne i Hercegovine razmatraju i usvoje izmjene i dopune Izbornog zakona Bosne i Hercegovine kojim će biti zagarantovana upotreba savremenih tehnoloških pomagala u procesu nadzora i evidentiranja postupka glasanja i prebrojavanja glasova, svođenjem mogućnosti subjektivnog utjecaja ljudskog faktora na cjelokupnu proceduru na najmanju moguću mjeru.

5. Nakon usvajanja gore navedenih izmjena koje će garantirati fer i poštene izbore može se pristupiti Izmjenama i dopunama Ustava Bosne i Hercegovine i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine u skladu sa obavezujućim presudama Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koje se tiču strukture, načina izbora i ovlaštenja Predsjedništva Bosne i Hercegovine i domova naroda. Potpisnici zaključaka smatraju kako te izmjene i dopune trebaju biti usvojene kao jedinstven set izmjena i dopuna normativnog okvira u Parlamentarnoj skupštini BiH, na istoj sjednici Predstavničkog doma i Doma naroda.

Izvor: patria