Kantonalni odbor Nezavisnog bloka ZDK održao je sjednicu na kojoj je konstatirano zadovoljstvo sa uključenjem novih članova, a uvidom u stanje na terenu stvaraju se prilike za novo širenje i jačanje NB-a u čitavom Zeničko-dobojskom kantonu. Predsjednik KO ZDK i vijećnik u GV Zenica, Ekrem Tuka, osvrnuo se i na političko imenovanje policijskog komesara u tom kantonu, Rusmira Šišića, čemu se Nezavisni blok oštro protivi i traži da policija radi profesionalno, u interesu građana a ne u interesu politike i političkih lidera.

Sastanku u Zenici je prisustvovao i predsjednik NB-a Senad Šepić koji je informisao prisutne o aktivnostima stranke širom zemlje, kao i o stavovima o aktuelnoj političkoj situaciji. ”Fadil Novalić i čitava njegova Vlada su već tri godine nelegitimni jer ih nije imenovao ovaj saziv Parlamenta FBiH. Sada, kada se bliže novi izbori i kampanja, on sam od sebe (i valjda od njegove SDA) traži da se izglasa minimalna plata od 700 KM. Nezavisni blok od svog osnivanja, od 2017., je tražio uvećanje minimalne plate na 750 KM i tada smo još prezentirali jasne mjere kako do toga doći već u prvoj polovini mandata, da bismo danas imali minimalnu platu od 1.000 KM. Ali to je podrazumijevalo da nema talova u Hranjenu, promašaja sa Blokom 7 u Tuzli i sada već potrošenih 233 miliona KM, sukobom interesa u namjenskoj industriji, krađe u javnim nabavkama poput respiratora, kupovine zastupnika narodnim parama…, a na čemu počiva Novalićeva vlada. Tražili smo i ravnomjeran regionalni razvoj, da se Zenica, Tuzla, Krajina, Goražde… jednako razvijaju kao Sarajevo. I to su odbili. A vidim da to odbijaju i ovi ‘trojkaši’ iz Sarajeva, jer se tu završavaju njihove ‘državničke’ vizije. Mi danas činjenično imamo jednu od najnižih minimalnih plata u Evropi i to su zasluge Novalića i njegovog lidera Bakira Izetbegovića koji ‘igra bijelim figurama’.

Ovdje iz Zenice poručujemo da ćemo biti dio trećeg puta koji na ovu zemlju gleda kao jedinstven ekonomski prostor, koji se ravnomjerno razvija i u kojoj će radnici biti zaštićeni i svi građani moći pristojno živjeti od svog rada”, kazao je Šepić.