Stanje u rudnicima u FBiH je alarmantno. Kriza sa rudarima iz rudnika Breza i Zenica samo je vrh ledenog brijega. Nažalost, ovo je posljedica katastrofalnog upravljanja rudnicima, te su nezavisni revizori dali negativna mišljenja na finansijske izvještaje rudnika, kao i negativno mišljenje na konsolidovani izvještaj Elektroprivrede BiH, potvrdili su danas iz Vlade FBiH na sjednici Parlamenta Federacije BiH u raspravi o stanju u rudnicima. 

Federalni premijer Fadil Novalić je danas u Parlamentu FBiH rekao da se “neke stvari nisu dobro uradile i to je pitanje za istoriju…” 

“Ono što je urađeno loše u rudnicima, Aluminiju i ostalim javnim preduzećima koja je vladajuća struktura odvela u propast ne treba biti posao za istoriju, nego za nadležna tužilaštva. 

Svima je jasno da rudnicima treba restrukturiranje ali imati na umu da djeluju u sklopu Elektroprivrede BiH. Treba uporediti plate ljudi koji su uhljebljeni u Elektroprivredi i plate rudara. Moramo biti solidarni, ali i napraviti strateške planove za sve rudnike u Federaciji BiH. Ruke rudara su izgradile industriju moderne BiH – to su časni radnici koji pod najtežim uslovima rade za minimalne plate. Moramo s njima biti solidarni i maksimalno socijalno osjetljivi”, izjavio je Amer Obradović, poslanik Nezavisnog bloka u Parlamentu FBiH.

Press služba