Otvoreno pismo predsjednici Hrvatske, Kolindi Grabar-Kitarović

Uvažena predsjednice Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, 

                  Bosna i Hercegovina je suverena, međunarodno priznata država sa svim svojim karakteristikama, teritorijalnim integritetom i suvrenitetom kojeg vi na direktan način konstantno ugrožavate.

Lapsusi su česta pojava u izražavanju i uglavnom su nenamjerni ali u vašem slučaju to je očita strategija i politički diskurs po kojem vi funkcionirate. Ponavljanje grešaka nije slučajnost, to je odlika neodgovornog pristupa i bahatosti utemeljenih na nerealnom samouvjerenju. 

Vaši „lapsusi“ predstavljaju sraman odnos prema Bosni i Hercegovini, odraz su podrške fašističkim principima i potpirivanju svega negativnog što se dešavalo u minuloj prošlosti na ovim prostorima. Sraman je ovaj očit pristup vašoj predsjedničkoj kampanji u kojem na krajnje nediplomatski i okrutan način ponižavate građane koji vas smatraju prijateljem, a to su građani Bosne i Hercegovine.

Vaš posljednji „lapsus“ „Od Visa do Kupresa, cijela Hrvatska”upravo predstavlja odraz svega već navedenog.  

Umjesto ove strategije i pristupa pozivamo vas da iskoristite kraj svog mandata i da se pozabavite npr građanima Dvora na Uni koji se za razliku od Kupresa nalazi u Hrvatskoj, na samoj granici sa Bosnom i Hercegovinom. Naime, ako vas nisu obavijestili, u području Dvora na Uni pojedini zvaničnici Hrvatske ne kriju da žele odlagati nuklearni otpad, konkretno na lokalitetu Trgovska gora. Ne dozvolite doslovno ubijanje života na tom području i iskoristite svoj autoritet i zaštitite te ljude, prirodna i sva druga bogatstva koja bi bila uništena izgradnjom odlagališta za nuklearni otpad.

Kupres je ipak u Bosni i Hercegovini za razliku od Dvora na Unikoji je u Hrvatskoj…

Press služba