Poštovani premijeri Zvizdić, Cvijanović i Novalić,

Kao što Vam je poznato, 27. 02. 2018. godine, uputio sam Vam “Otvoreno pismo”, a vezano za inicijativu Kluba poslanika Nezavisnog bloka u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, pod nazivom “Inicijativa za utvrđivanje maksimalnog iznosa maloprodajne marže distributera nafte i naftnih derivate.” Ovom usvojenom Inicijativom od Vijeća ministara BiH se traži da zajedno sa nadležnim entitetskim institucijama izvrši provjere koliko iznose maloprodajne marže distributera nafte i naftnih derivata u BiH po litri goriva, te da se one zakonski ograniče i smanje, sve u cilju, kako bi se dio poskupljenja, zbog uvođenja dodatnih akciza, prebacio i na njihov teret, a ne samo na građane u BiH. Do danas nisam dobio Vaš odgovor!

Od februara 2018. godine, desila su se tri povećanja cijena goriva i to 01. 02. 2018. godine, gorivo je poskupilo 20-25 feninga, zatim 16. 04. 2018, gorivo je poskupilo dodatnih 5 feninga, da bi jučer, 07. 05. 2018, gorivo opet poskupilo za 5-10 feninga! Što znači, od uvođenja akciza, gorivo je poskupjelo i do 40 feninga, a vi niste uradili ništa da zaštitite građane, iako vas je i Parlament BiH za to zadužio.

U međuvremenu, kao posljedica uvođenja novih akciza i rasta cijena goriva, došlo je lančano do rasta troškova života, tako da su troškovi, koji se računaju pod potrošačkom korpom, porasli za 17 KM. Pozivam Vas ovim putem, da urgentno djelujete vezano za ovu problematiku, da odgovorite javnosti šta ste do sada uopšte uradili vezano za našu inicijativu, te da zajedno sa nadležnim entitetskim institucijama ograničite i smanjite marže u skladu sa zakonom, distributera nafte i naftnih derivate, kako bi osigurala zaštita najosjetljivijih kategorija stanovništva.

S poštovanjem,

PREDSJEDNIK

Senad Šepić