Amer Obradović, zastupnik Nezavisnog bloka u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine ponovo je jedan od najaktivnih zastupnika a nakon dugo vremena danas se održava redovna sjednica Parlamenta na kojoj je do sad uputio dvije zastupničke inicijative i postavio tri zastupnička pitanja.

„Prva inicijativa se odnosi na digitalizaciju javne uprave, uvođenje pravila “digital first” i “digital only”, čime bi se smanjili troškovi naših građana ali i privrednika. Ovo su mjere i standardi koje su nužne u cijelom našem sistemu i ne treba govoriti kako je cijeli svijet digitaliziran dok naš sistem umjesto da olakšava, on predstavlja najveću kočnicu u ostvarenju prava.

Druga inicijativa se odnosi na prijedlog uvođenja produženog boravka u sve škole na prostoru Federacije, kao i regulisanje statusa nastavnog osoblja u tim produženim boravcima.

Između ostalog tražim odgovor Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o svim ugovorima kompanije Termo Metal Resist (TMR) koje je imala sa kompanijama iz sektora namjenske industrije a koje se nalaze u većinskom vlasništvu Federacije BiH u posljednjih 5 godina, “ izjavio je Amer Obradović, zastupnik Nezavisnog bloka u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine koji je također uputio i zastupničko pitanje vezano uz status ugovora o prodaji zgrade Doma penzionera u sarajevskom naselju Neđarići.

„Ovaj dom je godinama u katastrofalnom stanju, neupotrebljiv i predstavlja ruglo glavnog grada i nosi veliki potencijal kada se u obzir uzmu lokacijski, ekonomski i drugi aspekti. Smatram da građani i Parlament Federacije BiH moraju imati jasano i transparentno predočene pojedinosti ugovora i sudbinu ove zgrade i lokacije,“ dodaje Obradović. 

Press služba