Tender mafiji koja ne izvršava svoje obaveze definisane zakonima i u rokovima u Bosni i Hercegovini moguće je stati u kraj. Građani imaju priliku da svojim očima vide na desetine primjera u kojima se probijaju rokovi, u kojima i vlast i izvođač krše pravno utemeljene stavke na osnovu kojih se javni radovi moraju okončati u skladu sa propisima. Svakodnevna višemjesečna maltretiranja vozača, radnika i turista moraju biti zaustavljena jer na to ima pravo svaki građanin ove zemlje. Vranduk je najbolji pokazatelj ovakvoga stanja i odnosa.

Primjeri  “modernizacije cesta u FBiH”, most na Komaru i most preko Sane u Ključu poseban su pokazatelj takvog odnosa vlasti i njihovih miljenika, odnosno odabranih firmi i izvođača radova.

U ovim slučajevima, firme koje su dobile posao i ogromna javna sredstva imale su obavezu da završe posao do kraja 2018. godine. Više od šest mjeseci nakon roka završetka poslove nisu završili. Sve ovo skupo plaćamo svi mi u BiH, a vozače i građane se mjesecima maltretira. Ko će odgovarati za ovakve propuste i snositi odgovornost?

Nezavisni blok putem svojih zastupnika na svim nivoima traži detaljne informacije o tenderima i potpisanim ugovorima u posljednjih pet godina. Uz ovo, tražimo i informacije o načinu trošenja sredstava iz javnih preduzeća i o poštivanju procedura. Ističemo da zahtijevamo i zabrane učešća u javnim pozivima i tenderima za sve one subjekte koji krše propise, koji ne završavaju dodijeljene poslove u roku kao i plaćanje tzv. penala za neizvršene poslove u okvirima definisanih i objavljenih rokova.

Ovakav  odnos prema zaštiti javnog novca je itekako ustaljena praksa u normalnim zemljama koje svakodnevno svojim građanima osiguravaju ambijent za pošten rad i uslove jednake za sve. Mi želimo upravo takvu Bosnu i Hercegovinu. Transparentno trošenje i odgovoran pristup javnom novcu je i obaveza definisna u aktima Evropske unije kojom težimo.

Također, nedopustiva je praksa probijanja finansijske konstrukcije određenog posla koja aneksima i dodatnim stavkama u ugovorima očigledno predstavlja mogući kriminal i prikrivanje stvarnog iznosa radova u prvobitnim proceduralnim fazama javnog poziva. Na takav način isključuju se mnogi izvođači radova iz poštene i ravnopravne utrke što je nedopustivo.

Svjedoci smo da odabrane firme, bliske vladajućim strankama dobivaju unosne poslove. Te poslove preskupo naplaćuju a uglavnom loše i presporo urade povjereni posao. 

Za takvu nakaradnu praksu još niko ne odgovara. To moramo zaustaviti i oni koji su zloupotrebili svoje pozicije moraće za to odgovarati.

Pozivamo građane da evidentoraju ovakve primjere širom BiH, da fotografišu sporne situacije i da ih nam dostave.

Nezavisni blok će putem svojih zastupnika ustrajati na detaljnim informacijama, na izmjeni postojećih zakona i o svemu upoznati javnost.

Press služba