Bosna i Hercegovina je posljednjih godina konstantno na najnižim ljestvicama skoro svih evropskih i svjetskih statistika, a pojedinim političkim liderima, među kojima prednjači lider HDZ BiH Dragan Čović, prećutno se odobravaju prakse koje ni u kojem slučaju nisu regularan pristup demokratiji niti odgovornom političkom djelovanju. 

Mnogo je primjera kojima se želi degradirati Bosna i Hercegovina od strane pojedinih zvaničnika iz susjedne Hrvatske, u svakom smislu i u svakoj prilici, a da lider HDZ BiH nema nikakav komentar, otklon, a često i podržava takve prakse i tendencije iz susjedne države. Posljednji je primjer prešutno odobravanje namjere Hrvatske da na granici BiH, ali u dijelu gdje žive Bošnjaci i Srbi, izgradi odlagalište nuklearnog otpada i tako ugrozi živote i budućnost oko 250 hiljada ljudi koji žive u području rijeke Une. 

Nevidljiv je otklon Dragana Čovića od često agresivnog i provokatorskog pristupa aktuelne predsjednice Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović, što je očito motivirajuće po nju i sve one koji su usmjereni protiv Bosne i Hercegovine. Dragana Čovića i cijelu javnost također želimo podsjetiti da je HNS nevladina organizacija koja kao i ostale nevladine organizacije mora funkcionisati u skladu sa zakonima ove zemlje, po kojima NVO ne smije imati direktan dodir sa političkim partijama, pogotovo po pitanju finansiranja iz budžeta, što je dosad nerijetko bio slučaj. 

Pitanje radnika Aluminija, posebno se ne smije zaboraviti. Javnost je svjedočila kako se zvanične upravljačke strukture, sindikalne organizacije i slični subjekti obraćaju Draganu Čoviću koji kao da je vlasnik Aluminija donosi odluke, kreira poteze, otvoreno ne krijući činjenicu da mu je dozvoljeno biti vlasnikom svega vezanog uz ovaj privredni subjekt na čije vlasništvo pravo polažu i za čiji su opstanak i poslovanje dugo godina odvajali sredstva svi građani Federacije BiH. 

I na kraju, vrijeme je da Čović koji tvrdi kako je predstavnik nositelja evropskih vrijednosti napokon Bosnu i Hercegovinu izbavi iz klasične talačke pozicije i da zajedno sa druga dva svoja partnera Dodikom i Izetbegovićem, otkoči sve namjerno zaustavljene procese u ovoj zemlji, počevši od implementacije izbornih rezultata i poštivanja volje građana, do stvarnog nastavka evropskog puta Bosne i Hercegovine o čemu često govori. 

Press služba