Da je aktualna kantonalna vlast u ZDK isuviše bahata to je opšte poznato ali da je kriminalna hobotnica, to moraju potvrditi institucije ovog kantona.

Privatiziranje i zloupotreba prava svih građana očiti su na svakom primjeru prilikom bilo koje raspodjele novca. Javna je tajna ko, kako i po čijem nalogu usmjerava svaku marku u ZDK, koji je resor čiji “plijen” i sl. Građani te i takve strukture opravdano nazvaju kriminalnim hobotnicama jer svoja prava mogu ostvariti isključivo uz člansku karticu neke vladajuće stranke ili podmićivanjem nekog moćnika u lancu tzv “proslijeđivanja informacija o nekom javnom pozivu” što je fraza onoga ko se želi odbraniti da nije u toj kriminalnoj strukturi.

Jedan od posljednjih javnih poziva od aprila ove godine sa nedavno dostupnim rezultatima, iznova navlači veo sumnje u cijeli taj sistem kojeg građani moraju zamijeniti. To je poziv Ministarstva privrede ZDK u okviru kojeg su privrednici, kako je navedeno, imali mogućnost da im se subvencionira investicija kod obrta i obavljanje djelatnosti. Način prezentiranja rezultata, zatim struktura i popis onih koji su „ostvarili pravo“, jasno potvrđuju sumnje koje se sve glasnije iznose javnosti. Ova vlast direktno potiče nelegalnu proizvodnju i sivu ekonomiju, pri čemu ponižava sve one koji su u legalnim PDV sistemima. Upravo ti privredni subjekti pune budžete dok im kantonalna vlast otima njihova prava i usmjerava novac u svoje predizborne kampanje linijom nepotizma, ucjene i bahatosti.

Zašto svugdje u svijetu aplikant dobije odgovor o ishodu javnog poziva a to kod nas nije slučaj? Zašto se informacije sistemski i organizirano sakrivaju ili daju na kapaljku? Da li se samo odabrani aplikanti  privatnim kanalima obavijeste da su npr zaboravili neku dokumentaciju pa da je naknadno dostave? Ko su ti i takvi i zašto su baš oni odabrani da bi ih se obavijestilo da isprave greške, a neki drugi nisu?

Zbog čega godinama samo jedni te isti koriste grantove namijenjene svima? Da li su ti i takvi “pretplaćeni” na budžetske subvencije ili su nečim uslovljeni?

Vjerujemo da Tužilaštvo ZDK može dobiti odgovore na ova i druga pitanja. Isto tako uvjereni smo da će se mnogi koji su ostvarili pravo po posljednjem javnom pozivu, lično ali i sa svojim srodnicima, naći na izbornim listama kandidata i u strukturama glasačke mašinerije vladajućih i mašinerije koja će nadzirati izborni proces na biračkim mjestima kao pojedinci koji moraju vratiti uslugu.

Neka građani vrednuju kada za to dođe vrijeme da li je to transparentan rad kojeg treba ponovnim povjerenjem nagraditi na izborima.

Press služba