Nezavisni blok Unsko-sanskog kantona poziva nadležne u državnim i entitetskim institucijama da hitno povećaju broj raspoloživih testova na Covid-19 za Unsko-sanski kanton i prestanu ovaj kanton zapostavljati i diskriminirati i u pandemiji koja sve dijelove naše zemlje pogađa podjednako. 

U vrijeme najvećeg porasta broja zaraženih Unsko-sanskom kantonu je dostupno samo
50 testova dnevno, zbog čega je građanima gotovo nemoguće doći do testova koji se pokazuju pozitivnim u dvije trećine slučajeva. 

“Tako visok postotak pozitivnih testova znači da se na njima maksimalno štedi i testira se samo u slučajevima da se potvrdi već jasno stanje zaraženosti. Jasno je i da se testiranja ne vrše
proporcionalno budući da se u Kantonu Sarajevo dnevno testira deset puta više osoba nego u USK, iako je po broju stanovnika KS veći samo za trećinu. Preporuke svih međunarodnih stručnjaka i Svjetske zdravstvene organizacije jesu da se vrši što više testiranja i očito je da su i na ovom polju vlasti u Sarajevu zakazale.

Nažalost, kao i u svemu drugom kad je u pitanju Unsko-sanski kanton zakazale su daleko više, još jednom pokazujući da im je ovaj kanton daleko na dnu prioriteta.  Nezavisni blok još jednom ukazuje na potrebu ravnomjernog regionalnog razvoja i ulaganja
na svaki pedalj države BiH i nastaviće zagovarati svoja rješenja u tom pravcu kako bi se u budućnosti što više spriječile ovakve situacije diskriminacije i zapostavljenosti Krajine i drugih regija izvan Sarajeva”, navode iz Nezavisnog bloka.