Elvira Selmanović, vijećnica Nezavisnog bloka u Gradskom vijeću Bihaća na jučer održanoj sjednici iznosila je razloge zbog kojih je bila protiv Odluke o potpisivanju notarskog ugovora između Grada Bihaća, Ministarstva sigurnosti BiH i Ureda za strance na 5 godina bez naknade za smještaj migranata u kampu Lipa.

„ Sjednice se neodržavaju skoro tri mjeseca iako je prema Poslovniku o radu gradskog vijeća obavezno da se održava najmanje jedna sjednica mjesečno, onda predsjedavajući vijeća kaže da nema materijala.?! Potom se na sjednici nađe ovaj materijal prema kojem bismo mi gradski vijećnici retroaktivno trebali donijeti odluku, a poznato vam je da je kamp Lipa otvoren 17. 11. 2021. godine, pa sa pravom pitam kako je otvoren bez propisane dokumentacije?!

Nisam bila protiv zaključivanja ugovora ali sam bila PROTIV da se ovaj ugovor zaključi BEZ NAKNADE, odnosno tražila sam da se obračuna po 1 KM za cca 40.000 m2 prostora u vlasništvu svih građana Bihaća što bi bilo 480 000 KM godišnje.

Taj novac bi Grad Bihać građanima mogao rasporediti putem fonda za nadoknadu dosadašnjih i budućih šteta koje im počine NN lica ali i za druge potrebne stvari. Obaveza nas vijećnika je da se brinemo o sigurnosti naših građana, o načinima za njihovu zaštitu, o prevenciji i ublažavanju eventualnih šteta ali i o načinima za punjenje Budžeta ovog grada. Nadležnosti Grada Bihaća su definisane Statutom uz jasne obaveze i odgovornosti po pitanju sigurnosti građana i ovo je trenutak u kojem ne smijemo biti površni i neodgovorni.

Da li su lokalna vlast i gradonačelnik Fazlić do sada neadekvatno potrošili novac putem Civilne zaštite za izmještanje migranata pa zbog toga ne smiju tražiti bilo šta za građane ovog grada ili je nešto drugo u pitanju?

Država Bosna i Hercegovina mora pomoći Krajini a svi vidimo da to ne radi već četiri godine. Krajišnici se sami nose sa najvećim teretom migrantske krize a IOM četri godine plaća visoke zakupnine privatnim licima za smještaj migranata.

Evo sada vidimo da stranke većine u lokalnoj vlasti i gradonačelnik Bihaća zajedničku imovinu svih građana daju besplatno i ostavljaju problem neriješenim. Zašto? Zbog čijeg interesa?

U Krajini su svi zapamtili kako gradonačelnik građanima preporučuje da shvate kako migranti Bihać promatraju kao da je Dubrovnik i da su oni “kruzer turisti”. Ministar sigurnosti sa druge strane kaže da su to “sexi turisti”, dok njegov stranački šef Bakir Izetbegović pojašnjava da je njegov ministar mislio reći “fancy”.

Ponižavanje i bahatost prema građanima moramo zaustaviti.

Bišćani i Bišćanke, jasno vam je ko vam servira patnju ove četiri godine ko vam proizvodi stanje da živite u strahu i tjera vas da idite sa svog ognjišta i od svojih porodica.

U svakom slučaju bi se trebala razmotriti mogućnost poništenja ove odluke,” poručila je vijećnica Selmanović