Na nedovršenom spomen obilježju Đapići u Mjesnoj zajednici Binježevo, danas je prigodnim programom u organizaciji mještana MZ Binježevo i članova Udruženja bivših logoraša “Da se ne zaboravi i ne ponovi 92.-95.” iz Hadžića, upriličeno obilježavanje 29 godina od početka stravičnih zločina, nasilnog privođenja, mučenja, ubijanja i progona muslimana mještana ove mjesne zajednice.

“Važno je znati i dokumentovati da uz ogromne i nenadoknadive žrtve, svaki zločin iz perioda agresije na Bosnu i Hercegovinu ima svog počinioca, saučesnika i svog nalogodavca zbog čega je svima nama u obavezi da istrajavamo na procesuiranju tih zločina i da istinu čuvamo od zaborava.

Ovdje nije slučaj da je jedan narod usmjeren protiv drugog nego su zločinci dobro poznati pojedinci sa imenima i prezimenima i sistemski su u organizovanim grupama, u Mjesnoj zajednici Binježevo, torturom i progonom pokazali jasnu namjeru etničkog čišćenja jednog naroda.

Danas je na nosiocima odgovornosti velika i stalna zadaća da učine sve kako bi se ta zlodjela i odgovorni procesuirali te kako bi porodicama dijelom ublažili gubitke i tugu. Jednako je važna zadaća i sistemski pomoći i zaštititi udruženja i građane pojedince koji na ovakav način svake godine daju maksimum napora u njegovanju kulture sjećanja na činjenice i dane iz perioda agresije na ovim prostorima,” izjavila je Nejra Hrvat u ime Općinskog odbora Nezavisnog bloka Hadžići čiji su članovi danas prisustvovali ovom obilježavanju i sjećanju na žrtve i dešavanja u MZ Binježevo.