Nezavisni blok kao jedina odgovorna politička stranka upozorava javnost da desetine hiljada naših građana neće glasati u nedjelju na lokalnim izborima, a sve zbog trome izborne administracije na svim nivoima i zbog zakašnjelih reakcija i donesenih propisa u uslovima pandemije.

„Od građana dobivamo informacije kako im kovid mobilni timovi ne mogu odgovoriti na zahtjeve i da je takvih slučajeva svaki minut sve više i više. Svi oni koji su u izolaciji ali oni koji su od prije pozitivni na korona virus javljaju se kovid timovima bez uspjeha.

U Hadžićima je činjenica da ima oko 350 građana u samoizolaciji i da postoji samo jedan kovid tim koji može na dan izbora fizički obići maksimalno 50 glasača. Šta je sa ostalim građanima?

U ovom slučaju je neko svjesno i u posljedni čas sugerisao neprovodive procedure, samo da bi imao alibi i time je napravio opšti haos na terenu, pogotovo za one građane koji nemaju internet konekciju, za one koji nemaju ni telefonsku vezu niti drugu mogućnost da se putem e-maila prijave kako bi glasali u nedjelju.

Podsjećam javnost da mnogi građani još uvijek nisu dobili potrebna rješenja o izolaciji i do kraja sedmice ih neće ni dobiti, obzirom da nastupaju dani vikenda u kojima institucije ne rade.

Očigledna je prevara onih kojima odgovara da se dirigovanim haosom pokuša verificirati budući nepravedan izborni rezultat. Jasno je čiji interes nikada nije bio da u ovoj zemlji napokon zaživi demokratija i čisti demokratski procesi.

Verifikacija izbornih rezultata će biti nelegitimna i neće biti odraz stvarne volje birača, a to ponovo odgvora onima koji sve ove godine Bosnu i Hercegovinu guraju u ponor i njih nije briga za ogromne troškove uzrokovane u ovoj kampanji, za veliki broj oboljelih i umrlih od posljedica korona virusa. Smatram da je najpravednije rješenje poništiti rezultate izbrora ili ih proglasiti nevažećim a ovim putem pozivam sve druge političke stranke da reaguju po ovom pitanju,“ rekao je Amir Mujanović, nosilac liste Nezavisnog bloka za Općinsko vijeće Hadžići.

Press služba