Koalicija Država je ispred zgrade OHR-a u Sarajevu održala konferenciju za medije povodom predstojećih koraka koje planira podzeti Visoki predstavnik Christian Schmidt, a koje se tiču izmjena Izbornog zakona i Ustava FBiH, te su pozvali članstvo, simpatizere i građane na otpor i proteste koji su zakazani danas u 19h.

Prisutnima se prvo obratio predsjednik Platforme za progress i kandidat za člana Predsjedništva BiH na predstojećim izborima Mirsad Hažikadić, koji je između ostalog rekao: ”Visoki predstavniče, podržite li dalju etnički teritorijalizaciju i izborni aparthejd kako se otvoreno najavljuje, OHR će stati uz bok rušitelja države i društva udišući novi život onim političkim snagama koje svoje politike grade na blokadama, segregaciji i opstrukciji…” Hadžikadić kaže da su najavljene izmjene Izbornog zakona podrška aparthejdu i garnitura političkih opcija koje odlikuju presuđene ratne zločince. ”Da li je moguće da je EU dozvolila svojoj članici s ovog prostora da marginalizira prava manjina unutar svojih granica, a zahtijeva da malo brojniji narod u susjednoj državi ima malo veća ili ista prava u toj državi. Da li je moguće da se dvostruki i trostruki principi primjenuju u Evropi”, zaključio je kandidat za člana Predsjedništva BiH. 

Potom se obratio Kenan Idrizović, ekspert za ustavno pravo iz Tuzle, koji je Visokom predstavniku poručio: ”Vi autokratskim mačem siječete po najosjetljivijem tkivu Bosne i Hercegovine – Ustavu i Izbornom zakonu. Najavljene izmjene su jasan izraz političke volje onih struja koje su uzurpirale pravo na predstavljanje jednog naroda i koje su presuđene od strane evropskih i svjetskih sudova za politike i djela proistekle iz istih”. Idrizović je naveo da pitanje Izbornog zakona i Ustava, u konstitutivnim demokratijama, nije nešto o čemu odlučuju centri moći, bez odgovornosti – jer se time gasi suverenitet izvan formalnog postupanja i kontrole poput Visokog predstavnika. ”Te odluke su mrtvorođenče nastalo u postupku bez javne rasprave i konsultacije svih aspekata društva, te ratifikacije u državnom parlamentu.

Predstavnik pokreta Zeleni BiH i zastupnik unutar Koalicije Država Adis Arapović obratio se direktno: “Gospodine Schmidt, zašto deset dana sluđujete javnost gromoglasnom tišinom o špekulacijama da ćete izmjeniti Izborni zakon i Ustav FBiH igrajući u tajnosti igre sa plemenskim poglavicama? Ne pristajemo da se ovako ozbiljne poteze povlači u predizbornoj kampanji čime se betoniraju etničke podjele u BiH, a građanima otima demokratsko pravo da biraju promjene. Pozivam građane BiH da pruže otpor pravljenju nove Palestine na teritoriji BiH”, kaže Arapović.

Zastupnik Nezavisnog bloka i unutar Koalicije Država u Parlamentu FBiH, Amer Obradović govorio je o aspektima i eventualnim rješenjima izmjena koje planira uvesti Schmidt. Naveo je da će daljim etničkim podjelama ova zemlja će doći na rub katastrofe, te ovi prijedlozi koji se žele ugraditi u Izborni zakon i Ustav ne postoje ni u jednoj evropskoj zemlji. ”Herceg-Bosna je presuđena kao udruženi zločinački poduhvat. Pozivam Andreja Plenkovića, koji je danas u mom rodnom gradu Stocu, gdje je izvršeno etničko čišćenje i brutalni zločini, da se odrekne zločinačke politke koja je presuđena u Haagu a na čijem čelu je bio Franjo Tuđman…” Ujedno, Obradović je poslao i pitanje Schmidtu da li on ovim želi da nagradu rušitelje civilizacijskih vrijednosti u BiH?

Predstavnici Koalicije Država pozvali su sve građane da se večeras okupe ispred zgrade OHR-a u znak protesta protiv najavljenih izmjena Izbornog zakona Visokog predstavnika Christiana Schmidta.

POGLEDAJTE CIJELI TOK PRESS KONFERENCIJE

Press služba