Koalicija Država u Kantonu Sarajevo podržala je građansku inicijativu “Hoćemo pitku vodu i čist zrak za našu djecu” koja je uputila pismo Edinu Forti premijeru Vlade, Adnanu Deliću ministru privrede i Elvedinu Okeriću predsjedavajućem Skupštine.

U pismu se traži da se po svaku cijenu od nelegalne gradnje zaštite prirodni resursi, planinski pejzaži Igmana i Bjelašnice, te posebno jedinstveni ekološki sistem i izvorišta pitke vode kojim se pretežno snabdijeva Sarajevo.

Koalicija Država u svom programu za Kanton Sarajevo ima orjentaciju da zaustavi devastaciju prirodnih površina, “tragediju” kojoj pogodujue aktelna Vlada kao i njeni prethodnici. “Betoniranje” planina u korist apartmana, parkirališta, garaža, već je rezultirala pogubnom činjenicom da od 2010. godine u izvorskim vodama vrela Bosne prisutne fekalne bakterije. Mi u Koaliciji Država kao i potpisnici pisma građanske inicijative tražimo od inspekcijski organa kako općina, Kantona Sarajevo, tako i Federalne uprave za inspekcijske poslove da provedu nadzor i sankcionisanje odgovornih za ilegalnu gradnju na cjelokupnom prostoru Igmana i Bjelašnice.

Istovremeno, imajući u vidu navedeno, zahtijevamo od čelnih ljudi Kantona da u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim nadležnostima i obavezama hitno donesu odluke o ukidanju, poništenju svih rješenja nižih nivoa vlasti poput Općine Trnovo, koja je odobrila više desetina građevinskih dozvola o gradnji na ovom prostoru bez obezbjeđenja okolinskih i vodnih dozvola. Koalicija Država će pozdraviti svaku dobru akciju Vlade Kantona Sarajevo, ali ćemo uvijek biti snažan korektiv, pogotovo na pitanjima koja se tiču zdravlja građana i budućnosti naše djece.

Na pitanju “betoniranja” Bjelašnice i Igmana se na najbolji način oslikava odnos vlasti prema interesima građana. Mi ćemo uvijek biti na strani građana i zato smo podržali ovu inicijativu koja ukazuje na pravu sliku kako mnogih prethodnih tako i aktuelnih vlasti.

Press služba