Ekrem Tuka, vijećnik Nezavisnog bloka i predsjednik KO NB ZDK u svom Facebook statusu se osvrnuo na skandalozno odbijanje inicijative da se u Gradskom vijeću Zenica donese Odluka o dodjeli finansijskih sredstava olimpijcima Bosne i Hercegovine, Mesudu Pezeru i Amelu Tuki.

Status prenosimo u cjelosti:

Prava slika politikanstva i licimjerstva mogla se vidjeti na predhodnoj sjednici Gradskog vijeća Zenica kada se raspravljalo o inicijativi o dodjeli finansijskih sredstava olimpijcima Amelu Tuki i Mesudu Pezeru.

Ne podržati ovakav prijedlog i inicijativu , ma od koga ili koje političke stranke dolazila jeste upravo to.

Ovi momci su svoj život posvetili sportu, uporno i marljivo radili i postigli najbolje sportske rezultate što ih je dovelo u sami vrh svjetkog poretka.

Rezultati koji su im obezbjedili učće na olimpijadi u Tokiju 2021.godine na kojoj su predstavljali našu Bosnu i Hercegovinu i naš grad Zenicu.

Zasluga za ovakve uspjehe pripada isključivo njima i njihovim porodicama jer su kroz sve faze od pionira, kadeta pa do juniore i seniora prolazili sami i bez značajne podrške nadležnih institucija.

Sada kada su postali vrhunski sportisti i njihove rezultate prepoznali najveće svjetske kompanije, najbolji sportski stručnjaci, druge države i gradovi, hvala Bogu da ne ovise od nas, naše politike, nerazumjevanja i neznanja.

Pozvati ove zlatne momke na sjednicu Gradskog vijeća Zenica i uruciti priznanja, pohvale i nagrade za sve što su uradili za naš grad i državu BiH je bilo najmanje što smo mogli učiniti u ime Gradskog vijeća. Nerazumna i sramna je odluka vijećnika koji nisu podržali ovu inicijativu.

Gospodo, kolege vijećnici, u sistemu u kojem živimo i po važecem Izbornom zakonu BiH, vijećnik pa i gradonačelnik može biti bilo ko, što ste i javno priznali za govornicom Gradskog vijeća (diskusijama o dopisivanju glasova), i nismo mi nikakve „face“ u ovom gradu.

Prave i istinske „face“ ovog grada su naši olimpijci i bila bi mi čast da su pozvani, nagrađeni i odato priznanje od strane Gradskog vijeća Zenica.“