Federalni zastupnik Nezavisnog bloka Amer Obradović pozvao je nadležne institucije, organizacije civilnog društva, neformalne grupe građana, te građane i građanke Mostara da preduzmu korake kako bi se utvrdili umrli na biračkim spiskovima.

“Izvodi iz Privremenog biračkog spiska moraju biti izloženi u centrima za birački spisak, mjesnim zajednicama i oglasnim pločama grada, kako bi građani mogli provjeriti i izvršiti ispravku ili dopunu ovih podataka kod nadležnih tijela. Pozivam građane da se jave, ukoliko smatraju da lokalna zajednica u Mostaru ne poštuje ovu obavezu”, kazao je zastupnik Obradović.

Obradović napominje da je neophodno da prilikom prijave navedene činjenice o postojanju umrle osobe u evidenciji Privremenog biračkog spiska, centru za birački spisak građani dostave i raspoloživi dokument o navedenoj činjenici. “Mostar čeka ove izbore već 12 godina. 100.457 građana je na biračkom spisku. Ne smijemo dozvoliti da nas prevare i glasaju umjesto naših umrlih ili naših ljudi koji trenutno ne borave tu. Pozovite svoje sugrađane u dijaspori da se registruju za glasanje putem pošte. Ako u Stocu sa 10 puta manjim biračkim tijelom imamo barem 500 glasova iz dijaspore na izborima, i u Mostaru ih mora ove godine biti barem 5.000. Ovo su prelomni izbori za grad na Neretvi, svi moramo pomoći,” zaključio je Obradović.

Press služba