Klub za evropske integracije i bezbjednosna pitanja parlamenta Bosne i Hercegovine istakao je važnost hitnog djelovanja i preduzimanja mjera nadležnih organa i institucija u BiH kako bi sproveli Strategiju za borbu protiv trgovine ljudima i usvojeni Akcioni plan, te time ispunili preporuke iz izvještaja Stejt departmenta.

Time bi se spriječilo da BiH padne na nivo tri Nadzorne liste, što bi za posljedicu imalo ukidanje pomoći Vlade SAD prema BiH.

Reagujući na izjavu ambasadora SAD u BiH Erika Nelsona, oni su uzrazili snažnu zabrinutost povodom propusta Bosne i Hercegovine u sprovođenju Strategije BiH za borbu protiv trgovine ljudima.

U izvještaju Stejt departmenta o trgovini ljudima za 2019. godinu o stanju u Bosni i Hercegovini stoji da vlasti BiH ne ispunjavaju u potpunosti minimalne standarde za eliminaciju trgovine ljudima.

Klub upozorava da bi ukidanje nehumanitarne, netrgovinske pomoći Vlade SAD prema BiH, uključujući i pomoć USAID-a, imalo katastofalne posljedice za BiH.

Članovi Kluba pozivaju sve nadležne organe o u BiH da preduzmu sve korake iz svojih nadležnosti kako bi energičnije provodile istrage, krivično gonile i osudile počinioce djela trgovine ljudima izričući kazne koje odgovaraju težini ovog krivičnog dijela.

Oni smatraju da Bosna i Hercegovina mora izraditi politike, uspostaviti adekvatnu saradnju sa nevladinim sektorom i obezbijediti finansijska sredstva za pomoć žrtvama trgovine ljudima, te očekuju efikasniji rad Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i bolju kordinaciju među svim relevantnim akterima na državnom i nižim nivoima kako bi se suštinski unaprijedila borba protiv trgovine ljudima i ispunile međunarodne obaveze.

Klub za evropske integracije i bezbjednosna pitanja parlamenta BiH čine poslanici Saša Magazinović, Šemsudin Mehmedović, Jasmin Emrić, Aida Baručija, Edita Đapo, Dženan Đonlagić, Lazar Prodanović, Mirjana Marinković-Lepić i Branislav Borenović.

Klub djeluje uz podršku Međunarodnog republikanskog instituta IRI.

Izvro: BHRT