Nezavisni blok poziva Vladu Federacije BiH da hitno smijeni Upravni i Nadzorni odbor, kao i provede istragu i podnese prijave protiv dosadašnjih upravljačkih struktura za teško stanje u kojem se nalazi ovaj Zavod.

Također, pozivamo Vladu FBiH da po hitnom postupku utvrdi Izmjene Zakona o državnoj službi kojima se onemogućuje rukovodećim državnim službenicima da budu članovi upravnih i nadzornih odbora u javnim ustanovama u BiH.

Poražavajuće je saznanje da su na mjestima predsjednika i članova skupo plaćenih odbora, što je posebno vidljivo na primjeru Zavoda Pazarić, pomoćnice ministara, direktora, poslanici u Parlamentima, supruge poslanika, predsjednika Kadrovskih komisija SDA i drugi uhljebljeni bliski kadrovi vladajućih stranaka ili njihovih porodica.

Ovaj režim je pljačkom, nepotizmom i gramzivošću za svoje bliske i interesno povezano skupine, dotakao dno, a njegov simbol je Zavod Pazarić, kao najjasnija slika dokle pokvarena vlast može otići.

Nezavisni blok će insistirati na dostavljanju informacija od nadležnih institucija i raditi na prikupljanju potpunih informacija koje će razotkriti koliko je bliskih srodnika rukovodstava vladajućih stranaka imenovano i izabrano na skupa, rukovodeća i upravljačka mjesta koja plaćaju svi građani BiH, a preko kojih, režim čuva sebe i tako čini da iz ove zemlje svakodnevno bježe stotine i hiljade njenih najboljih sinova i kćeri.

Press služba