Više puta smo u zadnja dva mjeseca pozivali, inicirali i tražili od Vijeća ministara BiH da otvori granice za one koji bi proveli godišnje odmore u BiH, a posebno za bh. dijasporu- naš narod koji radi i živi vani. Puno je djece čiji su roditelji porijeklom iz Bosne i Hercegovine posljednih decenija rođeno vani i upisano u državljanstva drugih zemalja, a desetine i desetine hiljada osoba porijeklom iz naše države je uzelo državljanstva drugih zemalja, poručio je Senad Šepić, predsjendik Nezavisnog bloka. 

“Mnogi od njih imaju svoje porodice, prijatelje i imovinu u BiH i imaju potrebe doći u našu zemlju. Kako oni, tako i njihovi najbliži koji žive u BiH. Pozivali smo i tražili više puta dosad, evo to radimo i ovaj put – otvorite konačno granice za te ljude, za osobe porijeklom iz BiH, koje danas imaju strana državljanstva i njihove porodice, da mogu ući u BiH bez posebnih mjera i restrikacija. Tako ćete jako pomoći njima, ali i njihovim najbližim u BiH.  Također, poslušajte opravdani apel turističkih radnika iz BiH i otvorite granice, uz negativan PCR test za turiste iz SAD-a, Turske i zemalja Bliskog istoka odakle je posljednjih godina dolazilo najviše turista. Cijeli se svijet bori sa pandemijom, moramo čuvati zdravlje, ali i izboriti se i za privredu i radna mjesta”, navodi Šepić. 

Na kraju dodaje da je Nezavisni blok uputio inicijativu prema Republici Sloveniji da ublaži mjere samoizolacije za putnike koji u tu zemlju dolaze iz Bosne i Hercegovine.

“Zbog ovakve mjere, desetine hiljada bh. gradjana mjesecima nisu mogli doći svojim kućama i posjetiti porodice i najbliže”, zaključio je Šepić.

Podržite i vi ovaj prijedlog i sutra uputite poziv vlastima u R Sloveniji da to uvaže. Tako ćete barem djelimično pokazati da razumijete stanje u kojem se nalazi naš narod koji radi i živi vani, njihove porodice koje su u BiH, ali i bh. privreda i turistički radnici koji mjesecima vape za minimalnim razumijevanjem i podrškom.