“Bosna i Hercegovina je, po stranici worldometers, izbila na prvo mjesto u Evropi po smrtnosti na milion stanovnika, a u svijetu je na drugom mjestu, poslije Perua.

Izvještaj Transparency International kroz koji mjere indeks percepcije korupcije u 180 zemalja i teritorija širom svijeta ističe uticaj korupcije na odgovore vlada na COVID-19, pozicionirao je BiH u rang najlošijih u Evropi.

Juče je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke objavilo zvanične podatke o broju upisanih prvačića u školama u FBiH i navelo da je ove godine 50 posto manje upisanih u odnosu na prije 10 godina kad je broj iznosio 35.524. Dakle, za 10 godina smo prepolovili broj upisanih prvačića u školama u FBiH.

Ovo su sve zvanični podaci i nije priča rekla- kazala.

S druge strane imamo vladajuće lidere koji hodaju po BiH, prave kampanje, okupljaju stranačke kadrove i poručuju: “igramo bijelim figurama. Imamo inicijativu, i stratešku i taktičku. Vodimo procese. Narod ponovo gleda u SDA sa povjerenjem i nadom, i faktički samo od nas očekuju rješenja”.

To su samo jeftine parole i sljepilo ljudi koji su najodgovorniji za one tužne i sramne brojke i statistiku iznad. I to neće promijeniti naše loše stanje, jer slatke laži ne pomažu, treba nam gorka istina i hitna akcija. Zato, pozivamo sve u BiH, koji žele i nešto znaju, prvenstveno stručne ljude i ozbiljnu opoziciju, ali i poštene i odgovorne pojedince iz vlasti da se okupimo oko definisanja najboljih rješenja i zaustavimo ove negativne trendove i brojke.

Mi smo iz Nezavisnog bloka pripremili nacrt mogućih rješenja, spremni smo ih prezentirati svima, ali nam je želja da zajedno utvrdimo najbolja rješenja i odgovore na kojima bismo svi onda ozbiljno radili.

Umjesto svađa, laži, populizma i jeftinih parola, pozivam da ove mjere utvrdimo što prije i na njima zajedno radimo. Radi svih nas, djece, mladosti i države Bosne i Hercegovine,” izjavio je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka.

Press služba