Komentarišući posjetu Visokog predstavnika Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednika Evropske komisije Josepa Borella Bosni i Hercegovini i izjave koje su se tom prilikom mogle čuti, Nezavisni blok ističe kako je jasno da svaka daljnja pomoć EU našoj zemlji mora biti striktno uvjetovana konkretnim reformskim potezima. U suprotnom, EU će nastaviti biti saučesnica zastoja Bosne i Hercegovine na evropskom putu i direktni pomagač korumpiranim vlastima u njihovom kriminalu.

U vrijeme kada Evropska unija sredstva koja dodijeljuje vlastitim članicama uvjetuje poštovanjem vladavine prava i njegovanjem evropskih vrijednosti u njima, bilo bi sasvim korektno i produktivno isti princip primijeniti na zemlje koje imaju aspiracije ka članstvu poput naše. U ovom kontekstu, izjava predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika kako će izostanak financijske pomoći dovesti do političkih problema nije prognoza nego plan.

Dodik i njegovi partneri godinama politički opstaju na račun nepresušnih izvora zaduživanja a međunarodna zajednica je obilato stipendirala njihove egzibicije i time postala direktni saučesnik u stagnaciji Bosne i Hercegovine na svim poljima. Nova bezuvjetna pomoć biće im jasan znak da mogu raditi šta hoće i da je svaki pokušaj da se od Bosne i Hercegovine napravi stabilna i funkcionalna država unaprijed osuđen na neuspjeh.
“Tako je bilo i prije tri godine kada je usvojeno povećanje akciza na gorivo, čemu sam se protivio kao zastupnik i nakon čega sam osnovao Nezavisni blok. Međunarodni kreditori su tada snažno podržavali zaduživanje i davali vjetar u leđa SNSD-u, HDZ-u i SDA. Danas, kad nema ni novaca od akciza, ni autoputeva, ni napretka jasno je da je pristup bio pogrešan a tako će biti i ukoliko novi paket pomoći bude odobren bez jasnih uslova čije je ispunjavanje moguće pratiti,” rekao je predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić.