Politika u mojoj lokalnoj zajednici me zanima uglavnom u jednom pravcu – biti na usluzi mladima, i to je, možda, jedini razlog zbog kojeg sam odlučio biti dio onog što je do sada ljudima nanijelo najveće zlo. Međutim, pogrešne politike, pogrešni izbori su najveći krivci za to. Kada bih rekao da sam se u takvo nešto upustio zbog lične koristi, ne bih govorio istinu, jer da me zanima korist, vjerovatno bih tražio mjesto u nekoj drugoj stranci. Dakle, jedan od osnovnih razloga jest odnos sa mladima, jer, na žalost, politika je jedino mjesto koje ima utjecaj.

Zašto Nb? Dio priče Nezavisnog bloka sam od poslije općih izbora u Bosni i Hercegovini, jedan sam od onih koji su radili i rade na uspostavljanju Općinske organizacije Nb Bos. Krupa, a sve je počelo kada sam na općim izborima vidio meni poznata lica; ljude koje poznajem veoma dobro. Na jedan od mojih upita šta je potrebno za priključivanje Nezavisnom bloku, dobio sam odgovor: “Moral i poštenje, ostalo će se samo složiti”, što je kod mene samo potvrdilo želju, i opravdalo lica koja sam već poznavao, a koji su bili dio Nezavisnog bloka.

Uvjeravati nekog u dosljednost politike Nezavisnog bloka nemam namjeru, međutim sve ono što je Nb do sad uradio, zasigurno opravdava ono što su zagovarali na općim izborima 2018. godine: Nb je najaktivnija stranka u državi; politički predstavnici Nb-a se odriču dijela svog paušala, te se iz toga stipendiraju nadareni učenici i studenti (treba napomenuti, da se iz ovog fonda stipendiraju svi učenici i studenti, bez obzira na religijsku, nacionalnu i stranačku opredjeljenost samih stipendista ili njihovih porodica, manje od 5% je onih koji su dio Nb-a, a korisnici su stipendije).

Sve ove stvari su bile jedan od osnovnih razloga moga učvršćivanja u Nezavisnom bloku. Stranka koja na općim izborima nije imala bilborde, promotivne letke i plakate (osim, ako neko od kandidata nije sam sebe predstavljao, tj. iz svoga džepa plaćao) bila je sedma stranka sa najviše osvojenih (ne ukradenih) glasova u Bosni i Hercegovini. Sve te glasove, kroz dvije godine Nezavisni blok opravdava, kao i dosljednost onoga što se prije izbora i kazalo.

Mogu pisati do sutra, međutim, ovo je kratki osvrt na razloge zbog kojih sam ja dio priče Nezavisnog bloka. Ko me iole poznaje, zna da sam isključivo na strani iskrenosti, poštenja i čestitosti, jer tako mi nalaže uzvišena vjera, i sve što počinje izlaziti iz tih okvira, odlazim odatle. I ne, ovo nije uvlačenje politike u islam, i opravdavanje islamom. Svi koji to rade, trebaju se u širokom luku zaobilaziti. Međutim, smatram da islam treba uvesti u politiku, i svaki postupak koji imamo na umu, izvagati na vagi islama, i onda raditi na njemu, a odlaziti na džume zadnjih mjesec i po, dva, nije islamska politika.
Ovo su samo neki od razloga, ličnih, ima ih mnogo, a svak od nas ima svoje. Međutim, vjerujem da, inšallah, sa timom Nezavisnog bloka, mogu doći promjene.

P.S
Ne umanjujem vrijednost, rad i trud ostalih stranaka i ljudi u njima, svako ima mjesto na kojem se pronalazi.

Elvedin Hasanagić

koordonator Mladih NB Bosanska Krupa