Saopštenje za javnost povodom mogućeg kršenja Zakona o radu u vrijeme Bajrama

               Predizborna obećanja u svim oblastima o kojima smo govorili, Nezavisni blok dosljedno i istrajno ispunjava na svim nivoima i u skladu sa snagom koju ima.

Problematika prava radnika u vijeme zvaničnih neradnih dana predstavlja posebno interesovanje kojim želimo dati svoj doprinos uređenju i poštivanju radnog zakonodavstva ali i kreiranju jedne nove strukture, odnosno populacije zadovoljnih radnika koji žive od svoga rada, kao dostojanstvene strukture za kojom vapi država Bosna i Hercegovina.              

Podsjećamo da je Nezavisni blok u junu ove godine na Federalnom nivou putem svog zastupnika u Predstavničkom domu, Amera Obradovića u zvaničnoj formi uputio inicijativu za dostavljanje spiska privrednih subjekata koji su radili za prvi dan Ramazanskog Bajrama i za 1. maj, želimo naglasiti sljedeće:

“Zakonom o radu Federacije Bosne i Hercegovine utvrđeno je pravo zaposlenika da odsustvuje sa posla četiri radna dana tokom jedne kalendarske godine radi zadovoljavanja njegovih vjerskih odnosno tradicijskih potreba, s tim da se odsustvo od dva dana koristi uz naknadu plaće  kao plaćeno odsustvo, a dva dana kao neplaćeno odsustvo.”

Pozivamo sve savjesne poslodavce da poštuju zakone ove zemlje i da uvažavaju dignitet svakog radnika u vrijeme svih praznika i zakonima definisanih neradnih dana.

Također, upućujemo poziv svim onim radnicima kojima je najavljeno kršenje Zakona o radu odnosno onima koji će morati raditi za predstojeći praznik muslimana, Kurban Bajram, da prijave nesavjesne poslodavce.

Ono što Nezavisni blok obećava jeste da će i dalje istrajavati na poštivanju prava radnika ali i adekvatnoj borbi protiv onih koji ne poštuju prava radnika.

Press služba