Predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić danas je u Novom Gradu-Bosanskom Novom u svojstvu koordinatora Incijative Trgovska mora reci NE MOŽE, prisustvovao protestnom okupljanju protiv izgradnje nuklearnog radioaktivnog otpada na granici Bosne i Hercegovine. 

Inicijativa Trgovska mora reci NE MOŽE je javnosti uputila saopštenje ovim povodom a isto prenosimo u cjelosti:

NE MOŽE, NE MOŽE, NE MOŽE, ne damo da iko ugrozi 300 000 ljudskih života i Nacionalni Park prirode Una

Niko ne smije ignorisati međunarodne i sve druge moguće akte koji tretiraju oblast zaštite ljudskih života i prirodnih dobara, poruka je sa današnjeg protestnog skupa u Novom Gradu u kojem su svoje učešće uzeli i predstavnici Incijative Trgovska mora, reci NE MOŽE!

Niko nema pravo ignorisati usaglašene akte, sve sporazume, konvencije, principe i načela ali i poziciju Bosne i Hercegovine čiji građani imaju pravo na život i čuvanje okoline u kojoj žive. Glas onih koji su ugroženi, upravo ignorišu zemlje koje imaju namjeru izgraditi odlagalište nuklearnog, radioaktivnog otpada iz elektrane Krško na Trgovskoj gori, a to su Hrvatska i Slovenija. 

Komšije iz Hrvatske i Slovenije, pokažite se komšijski i svoje smeće ne ostavljate nama u dvorište. Peticija je jedan od temelja za moguću tužbu i daljnju pravnu bitku. Ovo je pitanje zaštite ljudskih života, pitanje opstanka na ovim područjima koja su ionako raseljena. 

I zato, pozivamo sve građane Bosne i Hercegovine, u domovini i dijaspori, građane Hrvatske koji bi bili ugroženi ovim odlagalištem da potpišu peticiju „Trgovska mora reci NE MOŽE“, jer ne može, ne damo da iko ugrozi 300 000 ljudskih života i Nacionalni i Park prirode Una.

Zemlje članice EU i njihove ambasade, nedopustivo stoje po strani. Cijela međunarodna zajednica mora se napokon aktivno uključiti u ovaj problem, mora zaustaviti mogući egzodus stanovništva sa ovih prostora i zatražiti poštivanje svih međunarodno – pravnih akata koje su BiH i RH potpisnice.Ne želimo vjerovati da se 30. septembra može desiti donošenje odluke od strane Hrvatske i Slovenije da odlagalište bude stacionirano u Trgovskoj gori, jer u suprotnom to bi nas prisililo na radiklane, nekomšijske mjere. Pozivamo na razumno, komšijsko tretiranje naših života i prava.