Inicijativa „Trgovska mora, reci – NE MOŽE“                                                                                

Sarajevo, 11.09.2019. godine

Poštovani,

 Obavještavamo vas da će se u petak 13. septembra 2019. godine s početkom u 11:00h u Novom Gradu – Bosanskom Novom, održati protestni skup građana pod nazivom „Trgovska mora – reci NE MOŽE“.

Skupu je prethodilo i potpisivanje peticije građana koju je organizirao Nezavisni blok širom BiH, ali i na internetu na www.trgovskamora.com. Više desetina hiljada građana BiH je dosad potpisalo peticiju.

Skup će se, u petak, održati u glavnoj pješačkoj zoni ispred bioskopa, a građanima će se obratiti koordinator Inicijative Trgovska mora- reci NE MOŽE Senad Šepić, premijer Vlade USK Mustafa Ružnić, načelnici općina iz USK i RS koji se nalaze u ovom području, te predstavnici entiteta i državnih institucija BiH, a na skupu se očekuje prisustvo velikog broja građana i predstavnika NVO sektora koji se protive izgradnji nuklearnog radioaktivnog otpada na granici BiH, u Trgovskoj gori.

Pozivamo Vas da u skladu sa svojim mogućnostima popratite ovaj događaj i o istom izvijestite javnost. 

Podsjećamo da je za 30. septembar 2019. godine planirano održavanje sastanka predstavnika Republike Hrvatske i Republike Slovenije na kojem bi trebali donijeti odluku o odabiru lokcije, a Trgovska gora je, prema pisanju medija iz Hrvatske najbliža opcija. Zato je za javnost poželjno tematiziranje ovog problema i podizanje nivoa pritiska na donosioce odluke u cilju zaštite oko 300 000 života ljudi u oba bh. entiteta, te priodnih bogatstava od čega je najugroženije područje Nacionalnog i Parka prirode Una.

Osoba za koordinaciju s medijima je Vedad Gačanović, tel: 062 166 830

Zahvaljujemo se na podršci i radujemo se viđenju u petak.

Inicijativa Trgovska mora – reci NE MOŽE