Moramo se izdići iznad političko-stranačkih interesa, možemo donijeti odgovorne mjere koje u prvom planu imaju zaštitu zdravlja ljudi. Poručio je to na vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Amer Obradović, zastupnik Nezavisnog bloka.

Prema njegovim riječima, spašavanje ljudskih života treba biti na prvom mjestu.

“Vjerujem da nas stranačka prepucavanja, svađe i prebacivanja odgovornosti neće nigdje dovesti. Moramo se izdignuti iznad uobičajne političke kaljuže jer to od nas traži ovaj težak trenutak, od nas to očekuju građani. Nalazimo se u jednoj historijskoj drami, ovakva zadnja zdravstvena je bila prije 100 godina za vrijeme Španske gripe. Ovo vrijeme traži državničko držanje i politiku”, kazao je Obradović.

Kolege je pozvao da učine sve da donesu jednoglasne zaključke koji će biti okrenuti spašavanju života prvenstveno, a onda i ekonomije. Mišljenja je da trebapodržati stručnjake, epidemiologe, te je citirao njihove prijedloge.

“Prvo, da Krizni štab proglasi stanje prirodne nesreće. Znam da je za to potrebno da najmanje tri kantona izraze svoju saglasnost, i treba vidjeti novo stanje, i da se uvede lockdown na 14 dana u Federaciji, prvenstveno za kafiće, tržne centre, skijališta…”, rekao je Obradović.

Iznio je i stav da Federalni krizni štab treba zatražiti od državnih organa da se uvede PCR test za sve koji ulaze u BiH.

“Treće, dostupna vakcina je najbolja vakcina, dakle, hitna nabavka bez odlaganja i dostavljanje realizacije plana imunizacije. Nadalje, smatram da Federacija mora staviti, ponajprije finansijske kapacitete i osigurati podršku kantonima i ministarstvima zdravstva u sprovođenju mjera koje bi trebale biti jedinstvene za teritoriju čitave Federacije, rekao je Obradović.

Kazao je da Federacija mora donijeti novi zakon o podršci privredi, dakle – Korona zakon, te je shodno tome potrebno donijeti i rebalans budžeta.

“Dajte da barem danas pokažemo odgovornost, da građani osjete kako postoji neko ko o njima brine i da im možemo barem malo dati nade kako neće biti ostavljeni na cjedilu”, zaključio je Obradović.

Izvor: klix.ba