Nezavisni blok pozdravlja stavove koje su u današnjoj zajedničkoj kolumnu o izbornoj reformi iznijeli ambasadori EU u BiH Johann Sattler, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Eric Nelson i šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec. Stavove iznesene u ovoj kolumni podržavamo u potpunosti i nadamo sa da će ih svi politički subjekti i akteri u Bosni i Hercegovini najozbiljnije shvatati.

Reforma izbornog sistema je prioritet kako bi se osigurala poštena i pravedna zastupljenost građana u predstavničkim tijelima i kako bi se osiguralo ispravno provođenje volje koju oni iskažu na izborima, bez manipulacija i iskrivljavanja. Kao jednoj od stranaka koje su bile najteže oštećene u prethodnim izbornim ciklusima u našem fokusu je osiguranje kredibilnog izbornog rješenja i s tim u vezi smo predložili odgovarajuća rješenja.

Uvođenje novih tehnologija zasigurno može doprinijeti transparentnosti i tačnosti prebrojavanja i pomoći da se izbjegnu situacije kakve smo imali na lokalnim izborima u Mostaru koji su bili najnadziraniji izbori u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini. Uz nove tehnologije, promjena načina na koji se formiraju birački odbori je ključ za prevenciju zloupotreba i vraćanje povjerenja građana BiH u izborni proces.

„Pozdravljam napore koje Centralna izborna komisija u postojećim okolnostima ulaže u unapređenje izbornog procesa i nadam se da će donosioci odluka na političkom nivou uraditi svoj dio posla. Izmjene izbornih pravila i fer izbori naše su temeljne odrednice i Nezavisni blok na tome insistira od našeg osnivanja“, kaže predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić.

Press služba