Nezavisni blok pozdravlja plan Evropske unije da u sljedećih sedam godina na raspolaganje zemljama zapadnog Balkana stavi devet milijardi eura i unaprijed izražava žaljenje što Bosna i Hercegovina neće iskoristiti ta sredstva. I Evropskoj uniji i građanima Bosne i Hercegovine je valjda do sada trebalo biti jasno da one koji trenutno vode ovu zemlju ne zanimaju nikakvi ozbiljni projekti niti imaju znanje i kapacitete da novac za takve projekte dobiju i implementiraju.

Ono što njih zanima jeste garancija da će ostati na vlasti uz pomoć kredita kojima su već zadužili i našu unučad a da je to tako potvrđuju iskustva sa do sad rezervisanim a neiskorištenim sredstvima međunarodne zajednice poput onih za oporavak od poplava. Stoga je plan kojeg je iznio povjerenik Oliver Varhelyi unaprijed osuđen na propast ukoliko ne dođe do radikalnih promjena u našoj politici.

Ne ulijeva optimizam ni to što je ovaj plan predstavljen zajedno sa izvještajem o napretku BiH u približavanju Evropskoj uniji a koji kaže kako je postignut gotovo pa nikakav progres. Izgubili smo još jednu godinu koju bi razumna i odgovorna vlast iskoristila da se reformama približi svijetu koji je zastao zbog pandemije.

“Zato nas čekaju nove izgubljene godine i novi krediti umjesto investicija protiv čega se Nezavisni blok bori od samog nastanka stranke i mog glasanja protiv povećanja akciza na gorivo. Prava prilika za korak naprijed nisu nova obećanja iz Brisela nego odlazak i smjena onih koji ta obećanja ne znaju i ne žele iskoristiti, a sa tim možemo početi već na lokalnim izborima u novembru”, izjavio je predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić.

Press služba