Nezavisni blok poziva Vijeće ministara i Vladu Federacije BiH da objave registar uposlenih u svim institucijama i ustanovama koje su u nadležnosti entitetskog, odnosno državnog nivoa.

Zastupnici NB na oba ova nivoa, predaće i zvanične zahtjeve i očekujemo hitnu reakciju vlasti u BiH. Građani naše zemlje imaju pravo na punu istinu o tome ko radi u javnom sektoru kojeg oni plaćaju, kakva je stručna sprema i kvalifikacija uposlenih, te kakve rezultate isti imaju.

Tražimo hitnu reakciju vlada, a posebno je ovaj zahtjev opravdan i jasan nakon sramnih saznanja u kakvim uvjetima žive djeca u Zavodu Pazarić, a da u istom, kako su mediji objavljivali, radi skoro 150 uposlenih?! Ili današnja informacija da je prva revizija utvrdila da preko 70 uposlenih u institucijama FBiH imaju lažne ili falsificirane diplome, a znamo da hiljade naših najboljih mladih ljudi napušta BiH jer nema šansu dobiti posao u ovakvom sistemu.

Nezavisni blok poziva sve građane da svojim potpisima podrže peticiju koja će biti dostupna na našoj web stranici, a također, aktivisti Nezavisnog bloka organiziraće u narednom periodu skupljanje potpisa podrške ovoj akciji u gradovima širom BiH.

Pozivamo vas da budemo zajedno u ovoj akciji u kojoj želimo izgraditi transparentne i jake institucije koje će odbaciti kriminal i korupciju i biti na usluzi svim ljudima u BiH, a ne samo odabranim, stranačkim, porodično i interesno povezanim grupama.

Press služba