Nezavisni blok upozorava Vijeće za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini da Srbija usvajanjem svoje nove Strategije odbrane i nacionalne bezbjednosti u kojoj je naglašeno da je “očuvanje entiteta Republika Srpska” vanjsko-politički prioritet te zemlje, narušava Dejtonski sporazum, mir i stabilnost u našoj zemlji.

Srbija, nažalost, umjesto da se suoči sa presudom Međunarodnog suda u Haagu kao jedina presuđena država da nije učinila ništa da spriječi genocid u BiH, i dalje nastavlja sa agresivnom politikom i ciljevima iz Načertanija i Memoranduma SANU da stvori Veliku Srbiju.

Ovakva politika u prošlosti je nanijela štetu svima u Bosni i Hercegovini, pa i srpskom narodu, a Vučićevi klauni poput ministra odbrane Aleksandra Vulina, dodatno generiraju nesigurnost i odlazak ljudi iz svih zemalja regije.

Nezavisni blok stoga smatra da je NATO rješenje za Bosnu i Hercegovinu i konačno stavljanje tačke na sigurnu i prosperitetnu budućnost naše regije.

Samo vrijednosti naprednih demokratskih društava ovdje mogu otvoriti put ka dostojanstvenom i sigurnom životu svih naroda i građana.

Press služba