Kandidati Nezavisnog bloka Bihać u okviru predizbornih aktivnosti, simbolično su se zaustavili ispred graničnog prelaza Izačić kako bi ukazali na problem mladih u ovom gradu ali i u cijeloj BiH.

Nemogućnost zapošljavanja mladih nakon završetka srednjeg ili visokog obrazovanja, nejednake šanse i korupcija u državi prouzročili su trend masovnog odlaska mladih iz BiH u razvijenije zemlje Evrope i svijeta.

Zabrinjavajuća činjenica je da taj trend ne prestaje te je sve veći broj mladih koji javno izražavaju mišljenje da se ne žele vratiti u BiH.

Na listi Nezavisnog bloka Bihać za Gradsko vijeće je veliki broj mladih i školovanih ljudi koji se za svoju budućnost žele izboriti u svome gradu i državi Bosni i Hercegovini.

“Za Bihać moramo izboriti jednake šanse za sve mlade prilikom zapošljavanja, pokretanja biznisa ili realizacije ideja koje imamo, kao i puno više kulturnih i turističkih sadržaja koje bi morali imati u našem gradu. Mi smo vrata Evropske unije i sa našom pameti i sposobnostima, želimo evropske standarde dovesti u Bihać i BiH i tako osigurati da naši mladi ovdje ostaju i grade svoje porodice”- izjavila je diplomirana pravnica Mirela Hadžihajdarević, kandidatkinja na listi za Gradsko vijeće.

A njena kolegica na listi i predsjednica žena Nezavisnog bloka Bihać Elvira Begić ističe:

“Mladima treba obezbijediti posao odmah, a ne da budu na ” čekanju“ dok prioritet za zapošljavanje imaju djeca privilegovanih pojedinaca.

Naša djeca su naše bogatstvo, produkt našeg ulaganja i žalosno je da kvalitet i znanje naših mladih prepoznaju druge države, u kojima se pokažu kao najbolji radnici i umovi. Mi konkretno imamo rješenje kako zaustaviti odlazak mladih pružajući im prije svega mogućnost stručnog osposobljavanja i jednake šanse za zapošljavanje.

Nezavisni blok mladima svakodnevno šalje jasnu poruku rješenja kako bi ostali u ovom gradu da se bore za svoju budućnost“.

Inače, Elvira Begić je majka djece koja su upravo iz ove države otišla za boljom budućnosti i podsjeća se brojne inicijative predsjednika NB-a, Senada Šepića koji je u Parlamentu godinama tražio rasprave i bavljenje upravo ovom temom, ali dosadašnja vlast to nikada nije željela riješiti. Zato je uvjerena da je Nezavisni blok i konkretna politika promjena rješenje i da će to gradjani podržati na izborima.

Press služba