Nezavisni blok pozdravlja izvještaj nezavisnih posmatrača u Evropi, upozoravajući da je pravo ljudi u Bosni i Hercegovini da slobodno razmišljaju i glasaju za svoje predstavnike na izborima ugroženo. Kritički izvještaj Kancelarije OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) također konstatuje da su javni servisi bili zloupotrebljeni i korišteni u određene političke svrhe. Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka, kaže da izvještaj potvrđuje tvrdnje da izbori nisu bili fer i transparenti.

”Nažalost, ugledne međunarodne organizacije koje su validne da ocjenjuju izbore, u svom izvještaju, potvrđuju katastrofalno stanje koje je bilo 7. oktobra 2018. godine, kao i prije održavanja izbora. Naši partneri u Evropi, koji insistiraju na demokratskim standardima i principima, trebaju također da se uključe kako bi se ovakav izborni sistem promijenio. Svjesni izbornog sistema, u kojem vladajuće stranke kontrolišu čitav proces, mi smo prije izbora predlagali uvođenje elektronskog glasanja i druga tehnička poboljšanja. Nažalost, vladajući su to odbili i blokirali, jer znaju da u postojećem izbornom sistemu imaju apsolutnu kontrolu. U narednom izbornom ciklusu moramo imati novi poboljšani sistem i zato apelujem na međunarodne partnere da izvrše pritisak kako bi razvoj demokratije i ljudskih prava u BiH bio neometan, te kako bi bilo i zaštićeno pravo građana da na izborima slobodno, bez pritiska i lažiranja izbornih rezultata mogu glasati za svoje predstavnike.

 * Završni izvještaj OSCE-a / ODIHR-a od 7. oktobra 2018. godine može se naći na: https://www.osce.org/odihr/elections/bih/409908