Jučer je nositeljica liste Nezavisnog bloka za Općinsko vijeće Velika Kladuša Fadila Sabljaković, zajedno sa kandidatkinjima Rasimom Keserović i Arnelom Šakinović, obišla Granični prelaz Maljevac. Ova „vrata“ Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji jednostavno nemaju kapacitet niti uslove da odgovore na potrebe građana. Vikendima preko ovog graničnog prelaza prođe i preko pet hiljada motornih vozila, oko 14 hiljada ljudi, a da pri tome putnici znaju čekati satima u kolonama. Nema mokrog čvora, niti drugih nužnih infrastrukturnih sadržaja.  

„Znamo da ovo pitanje nije u nadležnosti lokalne zajednice, ali mi kao Općina moramo insistirati kod viših nivoa vlasti da se ovo životno pitanje riješi. Razgovarali smo i sa mještanima koji su taoci ovog neriješenog pitanja. Znamo i da je konkretno rješenje proširenje kapaciteta Graničnog prelaza Maljevac i rješavanje magistralne ceste Maljevac – Krnjak“, kaže nositeljica Sabljaković. Još 2016. karlovački župan i tadašnji premijer Unsko-sanskog kantona podržali su inicijativu za proširenje GP-a, ali sve je ostalo samo na retorici.

Radi se o jednom od najfrekventnijih na državnoj granici BiH, kapacitet za toliki broj vozila nije zadovoljavajući i slobodno možemo reći da je ispod svakog evropskog standarda. Sabljaković kaže: „Krajina mora osjetiti da država razumije naše probleme, da rješava pitanja koja za nas znače život. Nezavisni blok zagovara takav pristup, ravnomjernog regionalnog razvoja i brige za svaki pedalj naše domovine. Vjerujem da će ove naše konkretne akcije građani prepoznati na izborima“.