Predstavnice Bloka žena Nezavisnog bloka Zeničko – dobojskog kantona, na čelu sa koordinatoricom Bloka žena ZDK-a Aidom Baručijom, posjetile su nevladinu organizaciju „Medica“ u Zenici, gdje su dogovorile zajedničke aktivnosti i saradnju sa ovom organizacijom.

Direktorica NVO „Medica“, Sabiha Husić i njene asistentice, upoznale su aktivistkinje Bloka žena NB ZDK-a sa svojim radom i djelovanjem na polju pružanja psiho-socijalne i medicinske podrške ženama i djeci žrtvama ratnog, a potom i poratnog nasilja, uključujući žrtve ratnih silovanja i ostalih oblika ratne torture, te seksualnog nasilja u mirnodopskim uslovima, žrtvama porodičnog nasilja, kao i žrtvama trgovine ljudima.

„Bilo je zaista i ugodno i korisno razmijeniti iskustva i mišljenja sa tim snažnim i odvažnim ženama koje su osjetile svu gorčinu i surovost života. Ono što istinski raduje moje koleginice i mene jeste da smo dobile pohvale za dosadašnji rad i što je još važnije, da smo sa NVO „Medica“ dogovorile saradnju i zajedničke aktivnosti u vidu edukacija i radionica. Bilo je dirljivo,emotivno, ali i korisno, jer bez obzira na sve što su prošle u životu, te hrabre žene u sebi imaju ogromnu snagu i nas koje smo ih posjetile, samo su motivisale da  istrajemo na putu kojim smo krenule i da se još jače i aktivnije borimo za bolje sutra nas i naše djece“, izjavila je koordinatorica Bloka žena NB ZDK-a, Aida Baručija.