Na N1 televiziji o predstojećim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini govorili su Ćamil Duraković, lider Pokreta Odgovor, Amer Obradović zastupnik u Parlamentu FBiH, Milan Miličević, načelnik opštine Teslić, Vehid Šehić iz koalicije “Pod lupom” i Željko Bakalar, predsjednik CIK-a BiH.

Predizborne aktivnosti političkih stranaka uoči lokalnih izbora raspisanih za 15. novembra u punom su jeku. Ovih dana, u cijeloj BiH započinju žrijebanja za raspodjelu mjesta u biračkim odborima. Taj proces obavljaju lokalne izborne komisije, a članove biračkih odbora imenuju političke stranke na osnovu žrijeba utvrđenog redoslijeda.

Duraković je za N1 rekao kako u BiH postoji jedna uhodana matrica kada su izbori u pitanju te da su građani “iskusni” u tome šta nas čeka.

Političke stranke posežu za svim mehanizmima kako bi zauzeli ili zadržali vlast. Ne očekujem neku drastičnu promjenu u smislu transparentnosti, dok građani ne sazriju dovoljno. Mislim da bilo kakva promjena, kad su u pitanju političke stranke, neće uroditi plodom“, kazao je Duraković.

Obradović je rekao kako je Stolac jedna od tri ključne lokalne zajednice o kojima ovisi budućnost Bosne i Hercegovine.

Stolac je izuzetno važna tačka zbog toga jer jedna politička stranka tamo vlada, sprovodi svoju vrstu etno politike koja ne pripada 21. vijeku i imamo 12 nezavisnih listi da se pokušamo suprotstaviti politici HDZ-a. Ako pripadate jednom narodu i ako se sloboda završa na tom nacionalnom toru, to je za mene neprihavaljtivo i moje kolege i ja želimo da imamo građanske slobode. Očekujem da ćemo ostvariti dobar rezultat u Stocu, ukoliko ne bude manipulacije, prevara. Mislim da teško možemo uraditi značajniji iskorak u transparentnosti. Kada bi se uvelo elektronsko glasanje, to bi pomoglo. Dok god to ne bude, manipulacije će biti prisutne“, istakao je Obradović.

Izvori :slobodna-bosna.ba i N1